ACTIVITATI:

 14.01-31.01.2012. Demonstratii antiguvernamentale.Alianta Nationala Antisaracie este alaturi si impreuna cu demonstrantii din Piata Universitatii si din tara/strainatate care isi spun public nemultumirea fata de nivelul de trai scazut din tara, fata de saracia generalizata in raport cu un grup de imbogatiti in stransa legatura cu Puterea, fata de coruptia din tara si nivelul necorespunzator al clasei politice postdecembriste. Vom fi prezenti in Piata Universitatii si vom cere program national de creare noi locuri de munca, principala cale de combatere a saraciei in tara noastra .Lipsa locurilor de munca si salariile mici  trebuie sa capete raspuns prin politici adecvate de la Guvern.

        

Scop. Alianta Nationala Antisaracie are ca obiectiv principal lupta pentru reducerea si eradicarea saraciei din tara noastra, boala sociala de care sufera peste 10 milioane oameni. Alianta sustine necesitatea eradicarii saraciei pana in 2015 prin adoptarea in Romania a  unei dezvoltari accelerate cu ritm de crestere economica 8 – 12 % pe an si creare de noi locuri de munca.

Servicii . Informare, consiliere, lobby, promovare  legislatie favorabila, reprezentare in fata autoritatilor roamnesti si europene, sprijin pentru acces la fonduri europene.

Rezultat .Schimbarea mentalitatii,adoptare noua legisaltie,aparitie structuri de sprijin , lansare de noi proiecte.

Actiuni. Organizare dezbateri,consultari, consiliere prin seminarii – dezbatere , propuneri legislatie , ajutoare umanitare , atragere investitori , incepre proeicte de investitii , crare noi locuri de munca.

P R E Z E N T A R E

 

Alianta Nationala Antisaracie, lansata in 2005 este cea mai importanta miscare sociala de lupta impotriva saraciei si de aparare a drepturilor celor peste 4.000.000 de saraci din tara noastra. Trecerea de la comunism la economia de piata a fost insotita de o crestere a  ratei saraciei de la 9% in 1989 la 35% in 2003 si la pozitia de penultima tara ca nivel de trai in Uniunea Europeana in 2010. Multi romani, peste 2.000.000 de muncitori, au plecat la munca in strainatate pentru a supravietui, pentru a scapa de saracie. Pe termen scurt „capsunarii” au adus in tara miliarde de euro.Pe termen lung „exhodul”muncitorilor romani condamna Romania la subdezvoltare deoarece nu poate utiliza fondurile de investitii  cuvenite ca stat membru UE. Peste 1.000.000 romani se afla in saracie extrema. In 2010, datorita crizei economice, Romania va avea cca 1000.000 de someri, multi agenti economici vor inchide portile,multi investitori vor pleca. Criza financiara si recesiunea au lovit Romania in plin. In prezent, Romania are cca 6.000.000 pensionari si doar 4.900.000 salariati,platitori de impozite. Salariile acordate la privati in multe cazuri sunt foarte mici si mici, de pana la 700 lei, si doar pentru cei cu calificari bune si foarte bune de cca 1400 sau 2500 lei. In sectorul bugetar a avut loc din 2010 reducerea salariilor cu 25% , recalcularea pensiilor. Romania s-a impumutat la FMI cu 20 miliarde dolari pe care i-a consumat in mare aprte pe salarii si pensii,asistenta sociala. Pentru dezvoltare nu s-a chletuit nimic. Accesarea fondurilor europene este foarte redusa ,cca 8 %.Perspectiva eradicarii saraciei este incerta ca data.

Alianta Antisaracie desfasoara din 2005 o serie de actiuni de lupta antisaracie cu impact si propune noi proiecte de imbunatatire a vientii comunitatilor locale, grupurilor sociale defavorizate, dialog cu Guvernul,alte institutii.

Alianta Nationala Antisaracie are ca obiectiv principal lupta pentru reducerea si eradicarea saraciei din tara noastra, boala sociala de care sufera peste 10 milioane oameni. Alianta sustine necesitatea eradicarii saraciei pana in 2015 prin adoptarea in Romania a  unei dezvoltari accelerate cu ritm de crestere economica 8 – 12 % pe an.

Alianta Nationala Antisaracie s-a infiintat in 2005 cu scopul apararii si promovarii drepturilor categoriilor sociale defavorizate – persoanele sarace din tara noastra, pentru dialog si reprezentarea intereselor saracilor in raport cu Guvernul si celelalte institutii ale statului, pt. efectuarea de propuneri pentru imbunatatirea situatiei saracilor,pt. derularea de proiecte necesare imbunatatirii situatiei categoriilor sociale defavorizate,atragerii de fonduri financiare europene .

Alianta Nationala Antisaracie cuprinde organizatii civice antisaracie ca Fundatia”Romania-Generatia Urmatoare”, ANCIFAR-Fratia, Fundatia „Sf. Mihail”,Fundatia Muncii,Fundatia Matca 2000, federatiile nationale sindicale din industria alimentara, ind. lemnului, ind. sticlei, ind. constructii de masini,

comert, ind. usoara, morarit si panificatie,din invatamant, Federatia Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Federatia Asociatiilor Pensionarilor din Romania,Federatia Pensionarilor „Unirea”, Federatia Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor – Omenia, Partidul Alianta Socialista, P. Socialist Roman, P. Social Democrat T.P, alte fundatii si asociatii, cu 3 milioane de salariati si 3 milioane de pensionari reprezentati, 526 comune cu rata saraciei peste 50 %.

ACTIVITATI – Expo Foto Saracia Romania 2005 – 20.06.2006 la Senatul Romaniei –Hol – au fost expuse 250 foto cu oameni saraci din zona de sud a tarii. Semnal de alarma. S-a desfasurat in Sala Verde dialog intre organizatiile membre si reprezentanti ai Parlamentului, ai Comisiei pentru Munca din Senat, reprezentanti ai Guvernului, pensionari,oameni saraci – noi solutii – Emisiuni dezbatere antisaracie la Realiatatea TV, Radio Ro

– Initiere Proiect Antisaracie modul in comuna Ganeasa ,jud. Ilfov – Infiintare Birou pentru Asistenta Sociala si Combaterea Saraciei – consiliere antisaracie,20 ajutoare materiale, locuri de munca, cursuri calificare, ajutorare prin biserica ortodoxa,curs de alfabetizare in Sindrilita. Intalnire dialog in 20 oct. 2005 autoritati locale cu

reprezentantii Min. Agriculturii,Dezvoltare Rurala, Ag. ptr Investitii Straine,Ag. Nationala pentru IMM-uri, Oficiul pt. Consultanta Agricola, Agentia Sapard Buc. Ilfgov, Directia pt. Agricultura Ilfov, lideri ai rromilor,intreprinzatori locali,consilieri.

Premiile Antisaracie Romania 2005 si Expo Foto Saracia Romania 2005 II – 22.12.2005 la Sala Radio , ora 11,00  cu 200 participanti. Cele 55 de premieri  au incurajat preocuparile liderilor politici, parlamentarilor, ale autoritatilor locale , ale ministerelor, intreprinzatorilor, ale vedetelor TV, ale personalitatilor publice si oamenilor saraci insisi.Au fost acordate 30 de ajutoare in alimente pentru saraci din comunele Ganeasa si Petrachioaia, Ilfov si 11 ajutoare in rechizite pentru un grup de elevi de la Scoala 96 pt. saraci din Bucuresti  si un premiu de 2 milioane lei unui elev voluntar antisaracie.

Intalnire-dialog cu Dna Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene in luna februarie 2006 – solutii pentru combaterea saraciei prin programe si finantari ale Uniunii Europene, inmanare petitie

Intalnire-dialog cu Consiliul Judetean Teleorman,presedinte Liviu Dragnea pentru intierea de programe antisaracie modul pentru comunele Frumoasa si Com. Islaz cu rata saraciei > 50%.

Vizita, intalnire, consiliere antisaracie cu primarii comunelor Frumoasa, Dl. Dragne Marian si din Islaz, Dl. Geana Ion , jud. Teleorman – identificarea de noi solutii antisaracie – martie 2006.

initiere dialog cu Alliance Europeene Anti-Povrete de la Bruxelles – februarie 2006.

initiere dialog cu Polul Social pentru integrarea luptei antisaracie prin miscarea de stanga –mai 2006 , intalnire cu Dl. senator Ion Iliescu , sustinere probleme saracie in Parlament.Avocat gratuit pentru saraci.

organizare Pichet Antisaracie pe 25.06.2006 in fata Ministerului Muncii , 11,00-13,00 – premiera. Intalnire-dialog cu Dna secretar de stat Muga, Inmanare Petitie Antisaracie 2006 catre Guvernul Romaniei. S-a stabilit organizare dialog cu ministrul Gh Barbu in 15 zile.Noi masuri ptr accelerarea programelor antisaracie, pt.dezvoltare locala, ptr combaterea coruptiei.- consiliere antisaracie pentru 55 de persoane sarace din Bucuresti, Teleorman, Ilfov. Prahova.- 15.06.06 ,0ra 10,00 – vizita,dialog pt. acordare tarabe legumicultorilor din comunele Frumoasa si Islaz de catre Administratia

Pietelor Sector 4, Bucuresti pentru desfacerea produselor agricole. Ei nu au acces din cauza “mafiei”. Infiintarea Pietei agroalimentare Teleormanul in Bucuresti. Proiectul a demarat pe 30.06.2006 la Bucuresti.

– Proiectul „ Combaterea saraciei prin stimularea dezvoltarii locale” – 26.10.2006 , com. Secuieni, jud. Bacau / com. Copalau, jud. Botosani/com.Islaz,jud. Teleroman.Cu sprijinul moral al Comisiei pentru Munca din Senat, autoritati locale.

Conferinta “ INITIATIVA  MOROENI – PIETROSITA  2007 ”“ Actiunea Antisaracie GLOD ” Vineri 11.05.2007. Moroeni, jud. Dambovita. Cu sprijinul Comisiei Economice din Senatul Romaniei / Consiliului Judetean Dambovita. Proiectul « Dezvoltarea turismului rural si agroturismului in zona Moroeni, Pietrosita, Buciumeni, judetul Db.

– Actiunea civica “ Reintoarcerea muncitorilor romani imigranti din Italia , Spania”Proiectul civic “Solutii de combatere a infractionalitatii romanilor imigranti din Italia” / 11.10.07 / 26.10.2007

–  Propunere “Reducerea pensiilor uriase ale securistilor,militarilor,politistilor,magistratilor”/ 26.08.2006. Catre CALIN POPESCU TARCEANU , Prim Ministru al Guvernului.

– Sprijin pentru “Regiunea de Dezvoltare NORD – EST –  Polul saraciei din UE”. Proiect civic “Companii de success – Sprijin in dezvoltare pentru comunele foarte sarace”.Subproiect umanitar 1 “Companii de succes  ajuta persoanele defavorizate sa iasa din saracie”.Data 22.12.2007/24.01.2004

– 24.01.2008 / Proiect ”Readucerea muncitorilor romani imigranti din Italia si Spania” Dlui Ministru PAUL     PACURARU , Ministerul Muncii. In sept/oct. 2008 – contributie pentru angajare aunor muncitori din Spania.

– Actiune catre Min.Muncii “Pensii private da, pensii private dezavantajoase nu”, Masuri de corectie a legii/ian.08

– Participare la Emisiunea Realitatea Zilei la Realitatea TV pentru dezbateri si solutii antisaracie in Romania –

ianuarie-februarie 2008 – 5 emisiuni – ex. 12.02.2008

– Actiuni de sprijire a comunelor cu rata a saraciei ridicata – Ghilad,jud. Timis, romani din Italia,Spania.

– Depunere Petitie Antisaracie la Guvernul Romaniei – adresa nr. 17/5413 din 30.05.2008

Conferinta Antisaracie 29.05.2008 – Romania saraca si programele partidelor politice in alegerile locale 2008

– Semnare Contract Antisaracie pentru Bucuresti cu candidatul Sorin Oprescu pt. a fi sprijit in alegerile locale.

– Adresa la Presedintie,Guvern,Min. Muncii – Marirea salarii limitat  pt categoriile profesionale 20.10.08

– Sustinere in campania electorala 2008 de amsuri pentru dezvoltare si reducere saracie.

– Petitie Antisaracie – petitia a fost depusa la Guvernul Romaniei.

– Actiune la Ministerul Muncii , dna ministru Mariana Campeanu, pentru mariri de salariu temperate.

In proiect – Intalniri-dialog antisaracie cu reprezentanti ai Guvernului si administratiei locale, infiintarea Fondului National Antisaracie si a Departamentului Antisaracie la Min. Muncii/Guvern, de consilieri antisaracie in Anofm,consiliere antisaracie in localitile cu rata ridicata  a saraciei, initierea de programe antisaracie in localitatile sarace, atragerea de investitori straini si autohtoni pentru realizarea de afaceri locale cu crearea de noi locuri de munca, locuri demunca in strainatate, vizita la domiciliul saracilor cu identificarea de solutii,calificari si recalificari,organizare pichete antisaracie, intentarea de procese in justitie impotriva factorilor care produc saracie in Romania,actiuni pentru reintoarcerea muncitorilor romani emigranti in tara la munca, masuri anticriza economica,creare locuri de munca. Activitatea Aliantei are loc prin voluntariatul membrilor .

Alianta Nationala Antisaracie in cadrul actiunilor antisaracie a colaborat cu Ag. Romana pentru Investitii Straine, Ag. Nationala pentru IMM-uri, ANOFM, Ministerul Muncii, Min, Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Biserica Ortodoxa Romana,Ag. pt. Egalitatea de Sanse, Ag. pt. Consultanta Agricola, Agentia Nat. pentru Rromi, Ag. ptr Dezv. Region., Agentia de Plati in Agricultura, primarii, ong-uri s.a.

Consiliul Aliantei Antisaracie este format din reprezentantii sindicatelor, partidelor neparlamentare,ong-uri mentionate mai jos,precum si din reprezentanti a peste 526 comune cu rata saraciei mai mare de 50%. Alianta Nationala Antisaracie este reprezentanta  juridic de Fundatia “Romania-Generatia Urmatoare”,cod.fiscal 8378487, infiintata in 1995, HJ 114 , PJ 06.12.1995.

Saracia este spaima romanilor. Milioane de concetateni avand venituri mici se tem pentru ziua de maine.Criza economica globala carea lovit si tara noastra a dus la incetarea activitatii a sute de intreprinderi cu consecinte in cresterea  somajului, a preturilor, la putini bani in buzunarele oamenilor. Cu atat mai mult cu cat tranzitia romanesca prelungita catre o economie privata competitiva si-a produs nesatisfacator efectele pozitive de reconstructie. In primavara vom avea multi saraci, un milion de someri, aproape doua milioane de oameni sub pragul de saracie. La aceasta situatie se adauga peste un milion de angajati platiti cu salariul minim pe economie, mii de oameni care muncesc la negru pe te miri ce, peste doua milioane de pensionari cu pensii mici. Nu mai putini de unsprezece milioane de romani beneficiaza de o forma sau alta de asistenta sociala, majoritatea spre a putea trai de pe o zi pe alta. Romania are in prezent o crestere economica negativa air max boots. In aceasta situatie Guvernul Boc apeland la imprumutul de la FMI si UE actioneaza sa urneasca din loc masurile anti-criza si de relansare economica . Cu ce efect insa ?

Situatia este dificila cu cat inclusiv la nivel european rata somajului a depasit procentul de zece la suta, in Spania fiind de douazeci la suta. Pe continent se vorbeste de optzeci de milioane de semeni care traiesc cu venituri mici, adica in saracie. Masurile anticriza europene nu au dat rezultate vizibile decat in unele tari, in altele existand  posibilitatea revenirii acesteia. In Grecia si alte state se discuta despre faliment .

Un milion de noi locuri de munca in patru ani de zile in Romania ar reprezenta minimul necesar pentru a acoperi cererea oamenilor care vor sa munceasca tinand cont de somerii existenti si de absolventi .

Alianta Nationala Antisaracie a actionat preventiv de mai mult timp depunand de acum sase luni petitii antisaracie la institutiile statului. Acestea au fost reinnoite prin adresa nr. 3224/22.12.2009 la Guvern pentru Primul Ministru Emil Boc, adresa nr. 2552/22.12.2009 la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si adresa nr. 7747 / 21.01.2010 la Ministerul Finantelor personal ministrului Sebastian Vladescu.

In departamentele de la Finante am aflat ca se lucreaza la intocmirea raspunsului catre Alianta Antisaracie, miscare sociala formata din federatii sindicale din ramuri economice cu salarii mici, asociatii ale pensionarilor si tinerilor, fundatii de combatere a saraciei si pentru dezvoltare locala. Raspunsurile ministerului vor fi birocratice insa. Membrii Aliantei Antisaracie doresc o intalnire cu ministrul Vladescu pentru a-i expune direct solutiile antisaracie reale si cum pot fi acestea puse in practica de guvernarea Emil Boc in parteneriat cu cetatenii tarii.

Cum raspunde asadar dl Vladescu la solicitarile pentru o viata mai buna in tara noastra bulversata de criza si somaj,de saracie, prin o gestionare mai optima a banilor tarii, ai cetatenilor ? La zecile de mii de disponibilizari promite noi locuri de munca. Si bine face. Pentru care insa angajeaza pe post de consilier al ministrului un cantaret in relatia cu publicul si un ziarist in eficientizarea comunicarii. Desi, la sutele de mii de someri anuntati, la orizont se anunta miscari sociale de amploare ce vor innegri cerul in primavara inclusiv prin o dezarticulare a mersului economiei.Liderii antisaracie spun ca nu se aude nimic despre munca concreta

Cu ce masuri vine in intampinare  Alianta Nationala Antisaracie in Petitia Antisaracie 2010-2014 depusa ? Pe primul loc a pozitionat  necesitatea crearii conditiilor pentru  infiintarea in ritm accelerat a un milion de noi locuri de munca in perioada 2010-2014. E posibil ? Da , prin fundamentarea unui plan national de creare noi locuri de munca pe termen scurt si lung cat si concomitent prin initierea unui program de stimulare a intreprinzatorilor si investitiilor. Actiuni care sa se deruleze in paralel cu masura urmatoare prevazuta aceea a unui program pragmatic anticriza si de relansare economica uitandu-ne la modelul german sau polonez . Atragerea investitorilor straini si a fondurilor europene devine aici o urgenta .

In ce domenii ar putea aparea acest milion noi locuri de munca, planificate anual si chiar semestrial ?

In prim plan ar putea sta investitiile in autostrazi si irigatii, sprijinirea turismului si agriculturii, dezvoltarea de servicii internationale de IT,  formarea resurselor umane cu certificare europeana a absolventilor, sistem national integrat de accesare fonduri europene, organizarea unui export agresiv a produselor si serviciilor romanesti. Cheltuieli care sa fie urmate de un control strict al acestora de catre DNA si un organism european

Dar cu cine sa conceapa ministrul Vladescu si Guvernul Boc o societate romaneasca a oportunitatilor? In premiera, Alianta Antisaracie propune un consilier al ministrului finantelor specializat in ocupare si formare profesionala, pe infiintare noi locuri de munca care sa initieze un pact national pentru noi locuri de munca si programe de actiune concreta in acest sens . Nici chiar ministrul muncii dl. Seitan nu si-a luat consilier un specialist in noi locuri de munca agreat inclusiv de marile confederatii

sindicale dar si de patronate. Desi masurile antisomaj sunt o prioritate nationala, nici chiar Primul Ministru Emil Boc nu si-a ales un consilier antisaracie, calificat si in ocupare si formare profesionala, pe infiintare noi locuri de munca, pe noi oportunitati pentru tineri, spre a se ocupa convingator de acest obiectiv  esential si care sa coordoneze activitatile din acest domeniu de la nivelele institutionale ale ministerelor si agentiilor si sa colaboreze deschis cu patronatele si sindicatele. Alianta Antisaracie a inaintat chiar nume de persoane capabile sa indeplineasca aceasta misiune vitala cheap nike air max 90 2016. Specialisti si nu membrii de partid Ei vor constitui nucleul colectivelor de lucru pentru concretizarea politicilor pentru noi locuri de munca .

Alianta Antisaracie a cerut sprijinirea somajului tehnic care va fi adoptata dupa mari presiuni sindicale  dar acesta va deveni o povara daca nu va fi insotit de relansarea economica si aparitia de mii de noi locuri de munca reale. Concepute ca masuri stimultative si de corectare spre a elimina favoritismele pentru anumite categorii sociale, noile legi ale salarizarii unitare si respectiv a pensiilor, se anunta  cu probleme deoarece diferentele se vor mentine sub alte aspecte. Un plan de lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale si a muncii al negru, un program de reducere a cheltuielilor bugetare cu deosebire a proiectelor de autostrazi, sosele, alte contracte, un program antisaracie axat pe regiuni de dezvoltare, vor fi necesare deasemeni .

Alianta Antisaracie propune in premiera si un plan de eficientizare a managementului in Guvern si in administratia locala dupa modelul de performanta din UE cu formarea unei elite pragmatice a functionarilor publici si a managerilor privati, cu un sistem de selectie din randul celor mai buni oameni formati fie in universitatile de top din tara si strainatate, din randul celor mai valorosi oameni din diaspora. Alianta Antisaracie apreciaza deschiderea partidului de guvernamant spre a primi in randurile sale specialisti de valoare spre a fi utilizati in institutii in acesti ani de mare dificultate cat si atitudinea liberalilor care vor sa promoveze legi pentru relansare economica. Efectul pozitiv in comunitati practic insa intarzie sa apara. Unificarea eforturilor partidelor politice parlamentare pe obiective de durata conditie pentru relansare economica si pentru o viata mai buna, indiferent de opozitie sau putere, de atatia ani nu a devenit inca o realitate cotidiana curenta in tarisoara noastra. Pe cand un raport anual independent asupra eficientei conducerii Presedintelui, Primului  Ministru, ministrilor, prefectilor, presedintilor de consilii judetene, ale primarilor de orase si comune ? S-o spunem acum cand presiunea lipsei locurilor de munca este imensa .

Guvernul Boc are posibilitatea sa declanseze de azi o actiune consistenta pentru noi locuri de munca in Romania. Masurile vizate de Alianta Nationala Antisaracie si disponibilitatea de sustinere sunt un vot Pro .

Domnului SEBASTIAN VLADESCU, Ministrul FINANTELOR

Dlui Bogdan HOSSU , presedinte Confederatia Sindicala CARTEL ALFA

 

PETITIE ANTISARACIE 2010-2014

 

“Sprijin pentru guvernare stabila. Relansare economica urgenta. Locuri de munca”

Consilier al ministrului Finantelor pentru ocupare si creare noi locuri de munca

 

Alianta Nationala Antisaracie in numele milioanelor de cetateni din tara noastra ce traiesc in saracie, in temeiul art. 47 , pct 1 din Constitutia Romaniei prin care “statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un trai decent”

isi exprima ingrijorarea privind cresterea gradului de saracie in 2010 la peste 10,4 % din populatie din care 350.000 copii , privind creterea numarului de someri in 2010 la cca 1.000.000 de someri, privind scaderea puterii de cumparare a populatiei, cresterea preturilor  de la 1 ianuarie 2010, privind adancirea polarizarii sociale intre detinatorii de averi uriase stranse in multe cazuri ilicit si o majoritate de milioane de saraci , privind complexitatea consecintelor imprumutului de la FMI asupra populatiei ce va trebui sa il achite,  fenomene datorate atat nivelului scazut de dezvoltare a tarii in raport cu media europeana cat si efectelor deosebit de dure asupra Romaniei ale crizei economice mondiale dar sa recunoastem si a coruptiei si managementului neperformant statal din ultimii douazeci de ani ,

Va transmite sprijinul pentru un guvern stabil, performant, cu fata la cetatean, condus de dl. Premier EMIL BOC, pentru un minister al Finantelor si al Muncii orientate spre stimularea muncii, investitii, controlul cheltuielilor, acumulare resurse, avand in dl TRAIAN BASESCU in calitatea sa de presedinte al Romaniei reales, un partener de mare prestigiu si responsabilitate, in cetatenii tarii coechipieri cinstiti si daruiti, pentru un program de guvernare pragmatic aplicat avand ca sursa principalele atuuri ale strategiei de guvernare democrat liberala si liberala , in scopul iesirii din criza si al relansarii economice si al obtinerii unei cresteri economice reale incepand din 2010, baza pentru o viata mai buna a romanilor bulverasati de criza economica si saracie,

Va supune atentiei urmatoarele revendicari pentru 2010-2014:

1.Crearea in ritm accelerat a cca 1000.000 de noi locuri de munca in perioada 2010 – 2014 cu masuri speciale de stimulare pentru cele mai sarace regiuni ale tarii–zona N-E, S-V, S-E. Plan national pentru crearea de noi locuri de munca. Program de stimulare a intreprinzatorilor si investitiilor . Da, somaj ethnic !

Consilier pentru ocupare si creare noi locuri de munca al minstrului Finantelor .Urmarire proiecte structurale.

2. Aplicarea unui program de masuri anti-criza eficient si pragmatic 2010 pentru relansarea economica si obtinerea unei cresteri economice semnificative apte sa duca la imbunatatirea nivelului de trai al romanilor.

Program de stimularea initiativei libere si incurajarea IMM-urilor. Program de dezvoltare a industriei romanesti. Program de stimulare a exporturilor romanesti. Cod al oportunitatilor pentru tineri si dezavantajati /Crearea unei societati a oportunitatilor (model danez, suedez, american ) . Program de organizare a activitatii de accesare pe baza de proiecte a fondurilor europene  pe regiuni de dezvoltare .

3.Corelarea pretului la utilitati, energie, gaze, carburanti, servicii de gospodarire comunala, cu puterea de cumparare a populatiei prin acordarea de facilitati persoanelor cu venituri reduse.

4. Plan de eliminare a evaziunii fiscale si a muncii la negru; Taxa de solidaritate pentru bogati ( urgent ), CAS in angajarile pe drepturi de autor ;  Taxa pe fastfood ; Solutii pentru salarii minime in cartea de munca spre a nu se plati CAS dar cu efect negativ in costurile sociale de boala sau la pensionare ; Solutii de plata a CAS pentru forta de munca din strainatate  care lucreaza in diferite sisteme ce nu asigura aceste contributii.

5.Aplicarea Legii unice a pensiilor cu eliminarea diferentelor dintre pensiile de lux si pensiile mici. Urgent .

6.Aplicarea legii unitare a salarizarii cu stimularea muncii performante  si reducerea salariilor de lux.

7. Reducerea TVA la alimentele de baza si la medicamente cu urmarirea reducerii reale a preturilor acestora si accesul cu prioritate al persoanelor sarace la facilitatile mentionate.

8.Cresterea salariului minim pe economie la nivelul acoperirii cheltuielilor de baza ale familiei corespunzator conditiilor actuale, negocierile de anul acesta ramanand fara solutionare.

9.Program antisaracie 2009-2014 pe regiuni de dezvoltare concomitent cu lansarea unui Program de dezvoltare accelerata 2010-2020 a Romaniei pe regiuni de dezvoltare si cu atragerea anuala a peste 10 miliarde de euro noi investitii atat din fonduri private cat si de la buget si UE. Cresterea valorii pragului de saracie.Cod al saracului si al iesirii din saracie. Solutii : stimularea initiativei libere ( model francez,  chinez,american), dezvoltarea turismului (model spaniol,japonez ),dezvoltarea IT-ului (model american ),

dezvoltarea agriculturii ( model olandez, danez, francez ), dezvoltarea industriei ( model corean ), dezvoltarea resurselor umane ( model german ),relatii sociale stimulative, eficiente, benefice (model suedez)

10.Eficientizarea managementului Guvernului – eficienta de tip european a managementului institutiilor de stat centrale si a administratiilor locale, formarea unei elite a salariatilor inalt performanti.Utilizarea eficienta a imprumutului de la FMI si UE care sa asigure stabilitatea financiara a tarii si relansarea economica. Eliminarea coruptiei din Romania, cauza a saraciei. Reforma drastica a Justitiei. Program de analiza a eficientei activitatii functionarilor publici si autoritatilor locale cu eliminarea incompetentilor  si urmarirea electronica a proiectelor. Program de formare si promovare a resurselor umane in interes national .

11.Reducerea cheltuielilor bugetare atat ca fond de salarii cat mai ales ca fonduri alocate pe diferite lucrari si obiective foarte multe la preturi imense,nereale.Introducerea normativelor de costuri pe obiective cu sprijinul FMI si UE ( ex. autostrazi ) Comisie de urmarire sindicate-patronate-Guvern-UE. Revizuirea acordarii asistentei sociale doar persoanelor cu stare de sanatate grava , conform legii.Locuri de munca nu asistenta sociala generalizata, educatie pentru munca in scoli si familie, formare prin munca,pentru antreprenoriat .

13. Parteneriat cu categoriile defavorizate, cu saracii Romaniei, in lupta impotriva saraciei, pentru dezvoltare, prin promovarea muncii ca principala cale de iesire din saracie.

 

Alianta Nationala Antisaracie este cea mai importanta miscare civica de actiune impotriva saraciei din tara noastra in componenta sa intrand federatii sindicale din domenii economice cu cele mai mici salarii cum sunt comertul, confectiile,industria textila, alimentara, industria lemnului, sticla, morarit panificatie, din agricultura, din invatamant, servicii,precum si asociatii nationale ale pensionarilor, fundatii si asociatii antisaracie, asociatii pentru tineri si copii, si Fundatia “Romania-Generatia Urmatoare” ca initator.

Alianta Nationala Antisaracie are ca obiectiv principal lupta pentru reducerea saraciei din tara noastra, boala sociala a multe milioane de oameni. Alianta sustine necesitatea depasirii crizei,relansarea economica si eradicarea saraciei pana in 2015 prin adoptarea in Romania a  unei dezvoltari accelerate cu ritm de crestere economica 8 – 12 % pe an.

Alianta Nationala Antisaracie ca miscare civica de lupta impotriva saraciei s-a infiintat in 2005 cu scopul apararii si promovarii drepturilor categoriilor sociale defavorizate – persoanele sarace din tara noastra, pentru dialog si reprezentarea intereselor saracilor in raport cu Guvernul si celelalte institutii.

Alianta Nationala Antisaracie cuprinde numeroase organizatii civice antisaracie reprezentand peste 3 milioane de salariati, peste 2 milioane de pensionari, 526 comune cu rata saraciei peste 50 %.

»