In 1997, Fundatia “Romania-Generatia Urmatoare” a propus infiintarea primului Parc National pentru Turism in Muntii Apuseni ,motiv pentru care a trmis adrese catre consillile judetene Alba, Salaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj, precum si catre comunele situate in areal, in scopul exprimarii acordului si reunirii in Consortiul Muntii Apuseni pentru Dezvoltarea Turismului. Toate consiliile judetene si-au esprimat acordul prezentandu-se si lista comunelor doritoare sa faca parte din acest viitor Parc National Turistic. A fost prezentat in liniile sale directoare un prim studiu de impact pentru dezvoltarea turismului in zona ca o alternativa la minerit care si-a redus activitatea si la combaterea saraciei locuitorilor. Dezvoltarea turistica complexa trebuie sa porneasca de la structurile turistice private si de stat in functiune, de la resursele naturale originale existente din belsug si de o mare diversitate si frumusete. Se pot crea astfel sute de locuri de munca ocupate de localnici in hoteluri,moteluri,pensiuni,statiuni turistice viitoare, in aparitia de servicii conexe, alte cheap retros. Dezvoltarea turismului are in vedere respectarea conditiilor de mediu cerute .

Autoritatile vor sa acorde unele facilitati precum : scutirea de impozit pe profitul reinvestit, scutirea de taxe vamale si TVA pentru utilajele importate, impozitul pe terenul aferent doar pe perioada functionarii obiectivelor,cofinantari prin Fondul de promovare si dezvoltare a turismului, promovarea internationala si nationala a potentialului turistic, prioritate in concesioarea terenurilor pe o perioada de 49 de ani,credite cu dobanda redusa, consultanta in intocmirea de proiecte pentru atragerea de fonduri structurale, alte.

Areale favorabile pentru dezvoltarea turismului : Vavul Crisului,Padis-Cetatile Ponorului, Vascau-Izbuc Calugari, Valea Ighiului, Valea Ampoiului,Valea Somesului Cald, Muntii Zarand, Cheile Turzii, Muntele Codru Moma , alte ( anexa )

Lista comunelor ce pot face parte din Parcul National pentru Turism Muntii Apuseni ( anexa ).

Persoanele, intreprinzatorii, investitorii interesati de proiecte in turism in zona Muntii Apuseni se vor adresa consiilor judetene din areal si primariilor din zona ( anexa ).

« »